Υπνική Άπνοια

Διαταραχή - Συμπτώματα - Συνέπειες - Παράγοντες Κινδύνου - Έλεγχος & διάγνωση - Θεραπευτική αγωγή

[evc_single_image image=”28321″]

Η Διαταραχή

Το σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας ύπνου χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια για τουλάχιστον 10 δευτερόλεπτα απόφραξης των ανώτερων αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η σύγκλειση του ανώτερου αεραγωγού είναι είτε πλήρης (άπνοια) είτε μερική (υπόπνοια). Αυτά τα επεισόδια, τα οποία επαναλαμβάνονται έως και αρκετές εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, συχνά οδηγούν σε μικροδιεγέρσεις που αλλάζουν ουσιαστικά την ποιότητα του ύπνου. Οι άπνοιες και οι υποπνοίες συνοδεύονται σχεδόν πάντα από δυνατό ροχαλητό και αποτελούν αιτία μεγάλου στρες στο καρδιαγγειακό σύστημα.

[evc_separator width=”70%”]

Συμπτώματα

Συχνά είναι ο σύντροφος του ατόμου με άπνοια ύπνου που παρατηρεί τις παύσεις στο μοτίβο της αναπνοής ή που ξυπνά από το ροχαλητό του/της συντρόφου του. Άλλα σημάδια είναι συχνά ελάχιστα γνωστά, αλλά υποδεικνύουν OSAS:

  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ανεξήγητη κόπωση
  • Εξασθενημένη μνήμη
  • Πνιγμός ή λαχάνιασμα κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Νυχτερινές εφιδρώσεις
  • Νυκτουρία (συχνά χρειάζεται να πηγαίνετε στην τουαλέτα τη νύχτα)
  • Πρωινοί πονοκέφαλοι
  • Κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα
  • Μειωμένη λίμπιντο
  • Μειωμένη συγκέντρωση
[evc_single_image image=”28325″]
[evc_separator width=”70%”]
[evc_single_image image=”28334″]

Συνέπειες

Εάν η διαταραχή αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υπνική άπνοια επηρεάζει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής. Η μειωμένη συγκέντρωση, η μειωμένη πνευματική απόδοση, τα προβλήματα με τη διάθεση, η υπερβολική κόπωση, η υπνηλία… είναι όλα σημάδια έλλειψης επανορθωτικού ύπνου και διαταράσσουν την καθημερινή ζωή των ασθενών που πάσχουν από τη διαταραχή.

Οι συνέπειες της υπνικής άπνοιας που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να υπερβούν κατά πολύ τις απλές διαταραχές στην καθημερινή ζωή.

  • 15 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων
  • Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων στο χώρο εργασίας
  • Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων
  • Αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2
[evc_separator width=”70%”]

Παράγοντες Κινδύνου

Σύμφωνα με τη Γαλλική Εθνική Αρχή για την Υγεία, περίπου το 4% του γαλλικού πληθυσμού πάσχει από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας, αλλά μόνο το 15% διαγιγνώσκεται. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά υποτιμημένα.

Η ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ΣΑΑΥ (30,5% των ατόμων άνω των 65 προσβάλλονται) λόγω της απώλειας του μυϊκού τόνου. Ωστόσο, η διαταραχή επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες (7,9% των ατόμων 20-44 ετών, 19,7% των ατόμων 45-65 ετών).

Ενώ συνολικά οι άνδρες είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τις γυναίκες, η διαφορά μειώνεται μετά την ηλικία των 60 ετών (η κατανομή είναι τότε 2 άνδρες για κάθε 1 γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση). Τέλος, ορισμένες μορφολογίες ή τρόποι ζωής αυξάνουν ιδιαίτερα τον κίνδυνο ΣΑΑΥ:

  • Ένα στενό σαγόνι, προγναθισμός ή μια χοντρή γλώσσα
  • Το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος
  • Υπερτροφία αμυγδαλών/αδενοειδών εκβλαστήσεων σε παιδί
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Χρήση υπνωτικών χαπιών
  • Θέση ύπνου (ο ύπνος ανάσκελα αυξάνει τον κίνδυνο υπνικής άπνοιας)
[evc_single_image image=”28336″]
[evc_separator width=”70%”]
[evc_single_image image=”28335″]

Προσυμπτωματικός έλεγχος και διάγνωση

Η πολυυπνογραφία είναι η μελέτη χρυσού προτύπου για τη διάγνωση της ύποπτης υπνικής άπνοιας. Διενεργείται σε εργαστήριο ή στο σπίτι, παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες για την ποιότητα του ύπνου. Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη συνεχή καταγραφή και ανάλυση όλων των μεταβλητών που παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για την κατάσταση ύπνου του ασθενούς, καθώς και για την καρδιοαναπνευστική του δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η μελέτη ύπνου υποδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης OSA του ασθενούς.

Η νυχτερινή αναπνευστική πολυγραφία, η οποία είναι λιγότερο ολοκληρωμένη, περιλαμβάνει την καταγραφή μόνο των καρδιοαναπνευστικών σημάτων για τουλάχιστον έξι ώρες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι αισθητήρες εφαρμόζονται στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο, αλλά η εξέταση γίνεται τις περισσότερες φορές στο σπίτι.

[evc_separator width=”70%”]

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία με συνεχή θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) είναι επί του παρόντος η πιο αποτελεσματική θεραπεία του ΣΑΑΥ, καθώς τα οφέλη της υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό των μειονεκτημάτων. Το CPAP συνίσταται στην εμφύσηση αέρα στον αεραγωγό για την αποκατάσταση των φυσιολογικών ρυθμών αναπνοής και ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας χρησιμοποιώντας μια ρινική μάσκα ή μια μάσκα ολόκληρου προσώπου που συνδέεται μέσω ενός σωλήνα στη συσκευή. Μετά τη συνταγογράφηση, η συσκευή CPAP τοποθετείται από έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης στο σπίτι, ο οποίος διαδραματίζει βασικό ρόλο στη συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία και στην εκπαίδευση σχετικά με τη θεραπεία.

Από την πρώτη νύχτα της θεραπείας, οι άπνοιες και οι υποπνοίες εξαφανίζονται, οδηγώντας σε βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και σταδιακά εξαλείφοντας τις δυσκολίες στην καθημερινή ζωή του ασθενούς.

Η συσκευή προαγωγής της κάτω γνάθου (MAD) είναι μια εναλλακτική θεραπεία που ενδείκνυται όταν η διαταραχή της υπνικής άπνοιας δεν είναι πολύ σοβαρή και όταν ο ασθενής δεν πάσχει από σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις. Είναι μια οδοντιατρική συσκευή που κρατά την κάτω γνάθο και τη γλώσσα προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Χειρουργική επέμβαση απαιτείται μόνο για σπάνιες περιπτώσεις ανωμαλιών της μορφολογίας των οστών.

[evc_single_image image=”28337″]
[evc_separator width=”70%”]
[evc_single_image image=”28338″]

Ζώντας με την Υπνική Άπνοια

Εσείς ή κάποιος που σας ενδιαφέρει πάσχετε από υπνική άπνοια;

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την αποφρακτική άπνοια, αναζητάτε πληροφορίες ή πρακτικές συμβουλές;

Θέλετε να έρθετε σε επαφή με ειδικό ιατρό;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 2310411611 ή να στείλετε e-mail στο manikasiatrika@gmail.com

[evc_separator width=”70%”]

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ CPAP

ΜΕΣΩ ΕΟΠΥΥ

Απαιτείται διαγνωστική μελέτη ύπνου, η οποία πραγματοποιείται σε δημόσιο συνεργαζόμενο νοσοκομείο ή από πιστοποιημένο τεχνικό της εταιρίας μας. Και για τις 2 περιπτώσεις αναλαμβάνουμε τη διαδικασία κατόπιν συνεννόησης με τον ασθενή.

Η έκδοση ιατρικής γνωμάτευσης γίνεται από το Νοσοκομείο μέσω του Εοπυυ

0